søndag 6. april 2014

SABA( Malaysia) til Brunei

Mandag 07.04-14   Muara
Royal Brunei Yacht Club

       Har akkurat kommet hit til Muara og har nå sjekket inn i Brunei, seilasen ned hit var blandet. Det første døgnet hadde jeg fin vind men det andre døgnet var det blikk stille og jeg måtte bruke motoren en god del for å komme hit. Det var også mange oljeinstallasjoner og fiskebåter langs kysten som gjorde at jeg ikke fikk sove mye på vei ned hit. Når jeg sitter og skriver dette så oppdager jeg en apekatt sittende i et tre rett ved siden av meg. Jeg er sannsynligvis heldig som får se den, for folkene rundt meg lager en masse oppstyr. De forteller at det ikke er så ofte de har apekatter på besøk her. Selvsagt hadde jeg ikke kamera med meg, men heretter skal jeg alltid ha det i ryggsekken.
       Jeg har ankret opp utenfor Royal Brunei Yacht Club og kan benytte meg av vaskemaskin, svømmebasseng, dusj, restaurant med WIFI,og fortøye jolla på en sikker plass o.s.v  for 5 Brunei Dollar (ca kr: 30) pr.dag. Ankerbunnen skal være god gjørme/leire og det kan nok stemme for ankeret mitt gravde seg ned med en gang. Yacht Klubben ligger litt opp i elv-deltaet og når jeg ser utover så ser det ganske åpent ut fra sør men jeg tror båten ligger sikkert her.
      
 Da jeg var ferdig med innsjekkingen tok jeg meg en liten sykkel-tur i en park som ligger rett utenfor marinaen på en liten odde ut i elva.. Der fikk jeg se et skilt som fikk meg til å smile, for her kan du få en bot på 15.000 kroner dersom du blir tatt i å kaste søppel. På en lapp jeg fikk når jeg besøkte tollkontoret sto det også med fremhevet skrift at det var døds-straff for å smugle inn narkotika, så strenge lover har de i ihvertfall her.
      Jeg skal prøve å skrive litt etter at jeg har tatt meg en tur til hovedstaden Bander Seri Begawan, for i selve Muara er det ikke så interessant har jeg blitt fortalt. Turen til BSB tar bare en times tid og koster ikke mer enn 1 BD. (ca; 5 nkr.)
    Nå skal jeg ut til båten for å rydde litt og så får jeg se om jeg tar meg en svømmetur i bassenget. Det skal visst være noen krokodiller i elven her, men ungene leker i vannet så de kan ikke være så farlige.

Hilsen Stig.

Tirsdag 08.04-14  

       Har sent "Lee Sail" beskjed om å sende den nye fokken min hit, så jeg blir her til i alle fall 14.04-14 som er den datoen som Lee Sail sier det vil ankomme her.  I morgen vil jeg ta bussen inn til hovedstaden BSB for å se om det er noe interessant å oppleve der. Jeg vil komme tilbake med beskrivelse og bilder derfra om noen dager.

Torsdag 10.04-14

                      


        I går så tok jeg som før nevnt en tur inn til hovedstaden Bander Seri Begawan (BSB) for å se hvordan byen så ut. Selve byen er spredt ut over et større område og har ikke et veldig markert sentrum, men en del hovedbygninger og et stort kjøpesenter ligger nede med elva og kan vel kalles sentrum. Det er også her buss-terminalen ligger, så dersom du handler på kjøpesenteret så er det ikke så langt å gå til bussen. Selve bussturen fra Muara til BSB tar ca 50 min. så det er ikke så langt mellom de to byene.
      På vei inn til sentrum så kjørte vi forbi et stort luksuriøst palass som det må ha kostet mange millioner dollar å bygge. Her er det Sultan i Brunei ”Haji Hassanal Bolkiah” bor. Slekten til Sultanen har regjert her i mange generasjoner (over 600 år ?) Sultanen er ustyrtelig rik på ”gamle” penger, men siden de har funnet store mengder gass og olje utenfor kysten så har dette vært med på å øke formuen hans ytterligere. Landet har bare 400.000 innbyggere og er er muslimsk.
      
Da jeg kom inn til sentrum så ser jeg at det er et marked på den andre siden av en liten elv. Jeg velger derfor først å gå dit, for markeder er alltid morsomt å besøke. Etter å ha besøkt markedet så ser jeg noen aper som holder til ved en liten gravplass rett bakenfor markedet. Jeg tar en del bilder av dem før jeg fortsetter til en bygning som inneholder kronjuvelene og en del andre gjenstander som tilhører Sultanen. Før jeg kunne gå inn, så måtte jeg ta av meg skoene og jeg måtte også levere fra meg ryggsekken med kamera og PC p.g.a at det dessverre var ulovlig å ta bilder der. Det var
imponerende å se alle gjenstandene i gull som var besatt med edelstener. Der var også to store gullforgylte vogner som ble trukket av soldater gjennom byen når Sultanen over tok makten etter sin far.

       Deretter så hadde jeg tenkt å besøke et museum, men etter å ha syklet i 20 min. så kommer jeg til en bratt bakke. Det er utrolig varmt og siden jeg trodde jeg  hadde passert museumet, så snudde jeg og syklet tilbake mot sentrum langs hoved-elva. På andre siden av elva ser jeg det ligger en landsby på påler, men husene ser nye og moderne ut og ikke slik som husene i de landsbyene som står på påler i Filippinene.
      På vei tilbake til byen så spør jeg noen jeg treffer om hvor museumet er og de kan da fortelle at det ligger på toppen av den bakken jeg valgte å snu med L.  Jeg bestemmer meg da for å besøke museumet en annen dag siden det er for varmt til å sykle ut dit igjen i dag. Jeg sykler videre inn til sentrum og går på ”Burger King” og kjøper meg en hamburger og et stort glass med kald brus. Spesielt den kalde brusen smaker godt i varmen. Egentlig så pleier det å være en del overskyet og derfor ikke så varmt her, men i dag stekte solen fra en skyfri himmel og dermed ble det fort +35 grader. Siden byen ligger et stykke oppover elva så blåser heller ikke den svalende brisen her som den pleier å gjøre ute ved ankerplassen.

Omar Saifuddin Moskue

Etter besøket på Burger King begynner det å bli seint og jeg bestemmer meg for å ta bussen tilbake til Muara, men først stopper jeg ved Omar Saifuddin Moskue    som ligger midt i byen. Den har en liten innsjø framfor seg hvor de har plassert en båt til pynt. .
Det var alt for denne gang, ha det bra så lenge.


Fredag 11.04-14

 I dag tok jeg en tre timers tur med jolla opp gjennom en smal elv i håp om å få se nes-aper, men selv om turen ble fin så fikk jeg ikke sett noe til apene desvere.
     Da jeg kom tilbake til Yacht Kubben så fikk jeg meg en overraskelse, for det nye seilet var allerede kommet fra Hong Kong. Det er bare tre dager siden jeg ringte Lee Sail og ba dem sende det hit og så er det altså kommet allerede. Dette er hva jeg kaller god servise i motsetning til hva jeg har opplevd fra andre skandinaviske selskaper.
      Nå får jeg begynne å studere værmeldingene igjen, men jeg hadde egentlig tenkt å bli her en uke til. På de gribb-filene jeg allerede har lastet ned så har det nesten ikke vært vind her i det hele tatt, så jeg regner med at det tar en stund før det kommer litt vind som kan blåse meg ned til Miri. Miri er en by i Malaysia bare et døgns seilas (dersom vinden er god)  fra her jeg er nå.Torsdag 17.04-14

    Jeg skulle egentlig ha bilder av ”nes-aper” her, men siden båt-taxi.n som jeg hadde avtalt tur med ikke dukket opp i går så blir det heller ikke noen bilder. L  Jeg valgte istedenfor å bruke dagen til å fylle opp alt jeg hadde av kanner med diesel,(ca 300 l ) siden dieselen bare koster 2 kroner pr.liter her i Brunei. J
    Jeg har for alvor begynt å vurdere vær-filene, men det er ingen vind i sikte. Derfor planlegger jeg å ”seile” videre på søndag og håper på litt vind underveis til Miri. Det går rykter om at det er dyrt å ligge i Miri Marina (1.3 ringgit pr fot) så for min båt på 35 fot skulle det bli 81 kroner pr døgn. Grunnen til at jeg likevel vurderer å stoppe der er at jeg skulle gjerne ha galvanisert anker-kjettingen og dette skal det være mulig å få gjort i Miri.
         Noen seilere fortalte meg at jeg muligens kan ankret opp i en sidekanal til marinaen og dermed slippe avgiftene, men da må man overse et skilt om ankring forbudt på vei inn i havnen. Jeg får se hva jeg bestemmer meg for når jeg kommer dit. Jeg hadde egentlig planlagt å bli der en uke eller to, for i tillegg til galvanisering av ankerkjettingen så er mulighetene til å komme meg til forskjellige nasjonalparker god her.  Men med den prisen i marinaen er jeg usikker på hva jeg velger å gjøre.
      Ellers så går nå dagene og jeg nyter å slappe av her i Muara. Båten ligger trygt for anker ute i elve-deltaet og siden det er litt skyer på himmelen så er det ikke så alt for varmt heller. Jeg begynner faktisk å kjede meg litt, så for å få litt spenning tok jeg sjansen på å rengjøre skovel-hjulet til loggen i dag selv om de sier det er et par krokkodiller her. Jeg så ikke noe til krokodillene og nå snurrer skovel-hjulet rundt igjen, så da var den jobben gjort.
      Siden jeg planlegger å dra videre på søndag så må jeg se til å få vasket litt klær/sengetøy og også handle inn litt mat, men det får jeg ta i morgen.

Ha det bra så lenge.


Lørdag 19.04-14

    Da har jeg sjekket ut fra Brunei og seiler videre i morgen kl:06.00. Seilasen til Miri (Malaysia) tar litt over 1 døgn dersom jeg får litt vind.

Her er noen flere bilder fra BruneiModerne bebyggelse på påler ute i elva

Bensinstasjon for båter 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar