tirsdag 28. juli 2015

Fra Orknøyene og hjem til Bergen via Espevær (siste etappe)

Onsdag 29. juli, 2015

Lagt inn av Bernt Olaf
Stig Arne forlot i dag Kirkwall på Orknøyene og satte kursen mot Bergen med et stop-over i Espevær vest av Bømlo. Han forventer at det vil ta 3 dager til Espevær.


Stig Arne har seilt omlag 115 km eller 62 nautiske mil i dag mellom klokken 05.05 og klokken18.44. Dette er nesten 1/4 av distansen til Espevær. Etter dette ingen AIS signaler da han er for langt fra landbaserte mottakere.

Torsdag 30. juli,2015

En eller flere av oljeinstallasjonene i Nordsjøen plukket opp signalene fra Snorre Viking noen timer i dag. Det vil si fra 07.50 til 15.41 UTC

Fredag 31, juli, 2015

VELKOMMEN TIL NORGE ETTER 4 ÅRS SEILAS JORDA RUNDT
Stig Arne ringte meg fra Espevær rett før midnatt. Han er nå tilbake på norsk jord.


Søndag 02.08-15       
Snorre viking til kai på Espevær, en av de flotteste perlene på Vestlandet etter min mening.
  
       Da er ringen nesten sluttet. På fredag seilte jeg inn til Espevær og dermed siger det ubønnhørlig inn at eventyret nå snart er over for denne gang. Nå har jeg bare en liten seilas opp til Bergen, så er ringen sluttet og overgangen fra å være en seilende fant til å etablere meg med jobb og bolig begynner. Jeg bestemte meg for å stoppe på Espevær som må være en av de fineste perlene den Norske kysten har å by på. Her har jeg roet ned og ryddet litt opp i båten og ellers bare slappet av.
     
     Jeg kom sigende stille inn i skjærgården med bare en svak lufting fra NV. Været var strålende med sol og delvis blå himmel og jeg kunne ikke ha håpet på en finere avslutning på min jordomseiling.  Været over Nordsjøen besto av en frisk kuling fra NV. i to dager til den gav seg ca.1 timer før jeg så kysten av Norge. Da hadde jeg holdt en gjennomsnittlig fart på 4,8 knop med to rev i storen og en i fokken og det er jeg fornøyd med. Nå roer jeg som sagt bare ned og prøver å få en så myk overgang til hverdagslivet som mulig.
    Det første jeg nå må gjøre er å få båten på land og ordne med lekkasjen ved propellakslingen, dette regner jeg med at vil ta et par uker.(Finne en forhandler av propellutstyr o.s.v og samtidig stoffe bunnen og male skutesidene) Jeg kan jo ikke risikere at Snorre Viking som har fraktet meg trygt hele veien rundt jorden skal synker i løpet av vinteren. Jeg skal også på et jobb-intervju angående en mulig jobb og så får jeg bare se hva som skjer videre.
    
Espevær er et av favorittstedene jeg har på vestlands-kysten. Dette fiskeværet som ligger rett utenfor sørspissen av Bømlo, rett før sletta ned til Haugesund, består av en rekke små øyer med trange kanaler og stedet oser av fred og ro. Her finnes det ikke biler og ”veien” slynger seg  gjennom trange smau mellom husene som er veldig godt vedlikeholdt der de står i en vakker og velstelt hage.
    Da jeg seilte inn på havna så var jeg heldig og fant en ledig plass hvor jeg kunne ta de gamle seilene opp på brygga og få pakket de ordentlig sammen. Deretter har jeg ryddet opp innvendig i båten og fått kastet mye skrot som hadde samlet seg opp i løpet av de fire siste årene.
    På Lørdag kom det en kopi av en gammel seilbåt ”SS Restauration” inn i havna her med flere av
deltakerne i Lars Monsen sitt TV program ”Ingen Grenser”. De skulle promotere friluftslivet og slå et slag for Sunn mat festivalen og rehabiliteringskonferansen i Haugesund 2015. Jeg kom i snakk med noen av deltakerne og det endte opp med at jeg fikk en del SUNN mat som de ikke hadde bruk for da de skulle få nye forsyninger i neste havn. Dette kunne jo ikke en sulten fant takke nei til ;-) . Jeg snakket også med eieren av ”Restauration” og han gav meg en omvisning i denne unike båten som foruten seil har elektriske motorer som fremdrift.
   
Sunn mat er god mat.
Nå venter jeg på en fin bør opp til Bergen hvor jeg har avtalt med familien om  å prøve å seile inn i vågen klokken 12.00 førstkommende lørdag  (08.02-15) som et endelig punktum for denne seilasen som startet for nesten nøyaktig 4 år siden.
Ha en god dag alle sammen.

Fredag 7. august, 2015

Dagen før dagen.
Lytt til Stig Arne fortelle om turen til NRK Hordaland.

Trykk her for å lytte

Her kan du lese hva NRK Hordaland skriver og se bilder.

Trykk her for å lesa


Også BA skriver om Stig Arne i kveld

Trykk her og les Bergens Avisen's artikkel


Lørdag 8. august, 2015

Lagt inn av Bernt Olaf

Det ble en fest på Bryggen og Vågen i formiddag. Familie og venner hadde møtt frem, 40 - 50 personer. BT og Seilmagasinet møtte også. Det var båter fra Osterøy og Breistein som fulgte Stig Arne det siste stykket inn til Bryggen. Familien samlet seg på EGON i Kjøttbasaren til et godt måltid etterpå.

En epoke er over for Stig Arne og en ny begynner.


I 4 år har Stig Arne seilt solo jorda rundt og er nå igjen i Bergen. Nedenfor kan dere se hvordan han har seilt.


Bergen-Shetland-Orknøyene-Hebridene-Scotland-Irland-England-Spania-Portugal-
Marokko-Kanariøyene-Kapp Verde øyene 

Kapp Verde Øyene-Brasil-Argentina-Chile

 Chile- Stillehavet

Stillehavet-Filippinene-Borneo-Malaysia-Brunei-Indonesia 

Indonesia-Kokosøyene-Mauritius-Reunion-Sør-Afrika 

Sør-Afrika-St. Helena-St.Martin 

St. Martin-Irskesjøen-Orknøyene-Espevær-Bergen

Totalt har han seilt, og dette er veldig grovt beregenet via Google Earth 73.000 km eller 39.500 nm

Bergens Tidende skriver en artikkel i kveld:
Bergens Tidende

Takk Stig Arne, for at jeg, Bernt Olaf, har fått lov å bidra med oppdateringer underveis etter hvert som du har sendt meg posisjoner og annen informasjon.

Nå får Stig Arne skrive resten selv og avslutte denne fantastiske bloggen om en fantastisk seilas og like fantastisk bragd han har gjennomført helt alene de siste 4 år, 1 måned, 2 dager og 1 time.
2 kommentarer:

  1. Velkommen heim Stig Arne. Eg har familie på¨Espevær og var der for for nokre veker sidan. Fin plass. *Eg er i arbeid på Averøy (Pusser opp Hestskjæret fyr). Kunne tenkt meg ein tur om bord ,men det får bli ein annan gong. Godt at du kom trygt tilbake. Egil Eide

    SvarSlett
  2. Hei
    Espevær er et av favorittstedene mine på vestlandskysten. Stikk gjerne innom for en prat dersom du ser meg.
    hilsen stig

    SvarSlett